ESCOLA D’EDUCACIÓ ESPECIAL VIROLAI DE CORNELLÀ I BIBLIOTECA CENTRAL:

Herve inclusiu Cornellà_n

MOLT DE CAMÍ PER RECÓRRER

La Biblioteca Central de Cornellà (BCC) i l’Escola d’Educació especial Virolai, hem estat en contacte des de fa força anys tot i que aquest lligam no ha estat mai permanent ni gaire estret i s’ha limitat a les visites escolars i al préstec de documents.

cabres cabretes Cornellà

A finals de l’any 2012, l’equip de la sala infantil de la BCC vam veure clarament que havíem d’enfortir els lligams amb aquesta escola i donar a conèixer els nostres serveis a mestres, pares i mares, així com també organitzar alguna activitat especialment dirigida als infants discapacitats i a les seves famílies. Teníem el sentiment que els nostres recursos no s’estaven aprofitant prou i que calia revertir aquesta situació.

 

 1. Primers contactes

La nostra primera visita a l’escola, tenia com a objectiu principal convidar-los a participar als contes inclusius així com també donar a conèixer la biblioteca i els serveis que els podíem oferir.

Arrel d’aquest primer contacte, vam quedar d’acord en els temes següents:

 • Fer una reunió amb els pares i mares per tal de convidar-los personalment als contes inclusius i, a la vegada, informar-los dels serveis de la biblioteca, tot animant-los a fer-ne ús.
 • Préstec de lots de llibres de lectura fàcil
 • Donacions de documents per a la biblioteca escolar
 • Organitzar un taller per a pares i mares d’infants discapacitats sobre com explicar-los contes als seus fills i filles
 • Oferir préstec de documents a l’escola
 • Potenciar l’ús de la biblioteca com a activitat dins l’horari escolar

 

 1. Coneixem les famílies

La reunió amb les famílies va ser un moment clau en aquest camí que iniciàvem junts.

La trobada es produí en un ambient molt distès i, a banda de convidar les famílies a l’activitat dels contes inclusius, va ser una ocasió excel·lent per explicar què fem a la biblioteca i trencar certs prejudicis que impedien un apropament per part seva.

 

 1. Contes inclusius

L’Elisabeth Ulibarri, que ja fa anys que és narradora de contes a la BCC, ens va donar a conèixer el seu projecte: Un viatge sensorial.

Es tractava d’explicar contes però donant molta importància a l’aspecte sensorial, motiu pel qual eren totalment indicats per a infants amb discapacitat. A banda d’això, la intenció no era fer activitats exclusives per a persones discapacitades, sinó adreçades a tota mena d’infants per a poder gaudir-les plegats.

mar inclusiu Cornellà

En paraules de la pròpia Elisabeth, es fa una narració prou complexa per al qui conta, però molt entenedora per al qui escolta, acompanyada de moltes sensacions i emocions que fan arribar el conte a tots els públics.

 

3.1.Els contes inclusius arriben a la BCC

 Per inaugurar les sessions de contes inclusius amb molta força, vam dedicar el mes de novembre de 2013 a la inclusivitat. Es van programar dues sessions de contes inclusius i una sessió de contes amb llenguatge de signes. També es va realitzar una exposició bibliogràfica de documents adequats per a aquests infants.

La sessió inaugural va anar a càrrec de la Mon Mas sota el títol de Cabres, cabretes.

Hi varen assistir un total de 80 persones, entre infants i adults, entre els quals hi havia una desena d’infants discapacitats amb les seves famílies.

La segona sessió fou conduïda per l’Elisabeth Ulibarri sota el títol de Contes per sentir. L’assistència fou molt similar a la de la sessió anterior, tot i que, aquell dia, la meteorologia fou molt adversa.

La valoració que vam fer des de la sala infantil de els sessions de contes inclusius és molt positiva ja que:

La resposta per part de les famílies de l’escola Virolai fou molt bona i varen desplaçar-se a la biblioteca per escoltar els contes.

 • Tots els infants, independentment de les seves capacitats, gaudiren clarament de l’activitat.
 • L’ambient fou molt bo, s’establí una complicitat entre totes les famílies i tothom va col·laborar per tal que la sessió funcionés.

 cabres cabretes

Pel que fa a la sessió de contes amb llenguatge de signes, realitzada pel Rafa López i la Meritxell Romances, només hi varen assistir famílies amb infants no discapacitats (unes 20 persones en total).

En aquest enllaç, es pot visionar el conte: http://youtu.be/6n3dZH1-B0o

 

 1. Reptes per al 2014

 Durant aquest any que tot just estrenem, tenim intenció de continuar treballant en la mateixa direcció, tot fent incidència en aspectes concrets com:

 Programar una sessió de contes inclusius cada trimestre

 • Incrementar el nombre d’assistents discapacitats a les sessions de contes inclusius.
 • Augmentar l’ús de la biblioteca per part dels infants i les seves famílies.
 • Organitzar la sessió per als pares i mares sobre com explicar contes als seus infants discapacitats.
 • En general, enfortir els lligams amb l’escola Virolai.

(Document elaborat per l’equip de la sala infantil de la Biblioteca Central de Cornellà)

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s